bekkenfysiotherapie

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld.
Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. 
De behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap vormt een onderdeel van bekkenfysiotherapie. 

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals: 
• ongewild verlies van urine en/of ontlasting; 
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten; 
• moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; 
• verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen; 
• pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen; 
• pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;  
• begeleiding bij operaties in de onderbuik; 
• bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling; 
• begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling. 

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling alleen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. 

Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten en zwangerschapsgerelateerde klachten.

Stoornissen in de functie van de bekkenbodem kunnen klachten geven als incontinentie, obstipatie en klachten als gevolg van verzakkingen. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het bewustmaken en verbeteren van de functie van de bekkenbodem in combinatie met uitleg en adviezen over ademhaling, houding en beweging, maar ook drinken, voeding en toiletgedrag. Binnen onze praktijk wordt hiervoor alleen gebruik gemaakt van oefentherapie. 
Rondom de zwangerschap ontstaan vaak bekkenklachten zoals bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, mede onder invloed van hormonale veranderingen. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op adviseren en begeleiden in zowel de A.D.L-activiteiten als in de werksituatie en het oefenen om de belastbaarheid te onderhouden c.q. te vergroten.

fysiothertr;

Gebouwd in eigen beheer | Copyright © 2013 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.