Inhoud beweegprogramma's

BMIDe opbouw van het programma is als volgt: om uw algemene conditie in kaart te brengen is er in eerste instantie een intake met een van onze fysiotherapeuten. Na het intakegesprek voert de fysiotherapeut een aantal testen uit waaronder een fietstest, de Body-Mass-Index en het meten van het percentage vetweefsel in het lichaam. Het intakegesprek en de uitvoering van de testen duren ongeveer een half uur. Op grond van de bevindingen van de testen wordt er voor u door de fysiotherapeut een aangepast beweegprogramma samengesteld.

Het accent zal hierbij over het algemeen liggen op algehele conditietraining en op lokale spierkrachttraining. U traint 2 keer per week gedurende een uur en over een periode van 3 maanden onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten. De training wordt gegeven in groepen van 4 tot maximaal 6 personen.

Indien u geïnteresseerd bent in het volgen van onze beweegprogramma’s kan dat in overleg en na een verwijzing van uw huisarts of specialist. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden het volgen van beweegprogramma’s volledig. Informeert u bij uw verzekeraar of dit ook voor uw verzekeraar geldt.

De trainingen vinden plaats in het Fitland aan de Smeenkhof 10 waar wij beschikken over een ruime oefenruimte met uitgebreid en geavanceerd oefenmateriaal.

hartfalen

Wat is hartfalen?130506 hartfalen

Hartfalen is een combinatie van verschijnselen die het gevolg zijn van een verminderde pompfunctie van het hart. Doordat de hartspier niet voldoende krachtig is om het bloed uit het hart (de hartkamer) te pompen, ontstaat er aan de ene kant een ophoping (stuwing) in de bloedvaten die het bloed aanvoeren naar het hart toe. Aan de andere kant wordt er minder bloed het lichaam in gepompt waardoor er een verminderde doorbloeding is in (delen van) het lichaam; het lichaam wordt niet van voldoende zuurstofrijk bloed voorzien. Ook spieren hebben zuurstof nodig en minder zuurstof betekent vermindering van kracht en sneller vermoeid worden bij inspanning.

Meest voorkomende klachten van mensen met hartfalen:

  • Vermoeidheid.
  • Kortademigheid.
  • Prikkelhoest, vooral bij plat liggen.
  • Opgezette benen en enkels.
  • Slapeloosheid.
  • Koude handen en voeten.
  • Onzekerheid over lichamelijke gesteldheid.
  • Vermindering van sociale activiteiten.
  • Vermindering van kwaliteit van leven.

Wat kunt u bereiken met een trainingsprogramma?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, kan het trainingsprogramma de volgende resultaten geven:

  • Verbetering van het algeheel uithoudingsvermogen (de conditie).
  • Afname van vermoeidheidsklachten.
  • Verbetering van spierkracht.
  • Verbetering van ademspierkracht, met als gevolg een afname van kortademigheid.
  • Leren kennen van de lichamelijke grenzen en leren omgaan met de lichamelijke beperkingen.
  • Afname van slaapstoornissen.
  • Vergroten van uw inzicht in het ziektebeeld hartfalen en een gezonde leefstijl.
  • Verbetering van kwaliteit van leven.

Inhoud beweegprogramma’s:

De fysiotherapeut die u tijdens het beweegprogramma begeleidt werkt nauw samen met de huisarts, de cardioloog en met de praktijkverpleegkundige van het Deventer Ziekenhuis

De opbouw van het programma is als volgt: om uw algemene conditie in kaart te brengen is er in eerste instantie een intake met een van onze fysiotherapeuten. Na het intakegesprek voert de fysiotherapeut een aantal testen uit waaronder een fietstest, de Body-Mass-Index en het meten van het percentage vetweefsel in het lichaam. Het intakegesprek en de uitvoering van de testen duren ongeveer een half uur. Op grond van de bevindingen van de testen wordt er voor u door de fysiotherapeut een aangepast beweegprogramma samengesteld.

Het accent zal hierbij over het algemeen liggen op algehele conditietraining en op lokale spierkrachttraining. U traint 2 keer per week gedurende een uur en over een periode van 3 maanden onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten. De training wordt gegeven in groepen van 4 tot maximaal 6 personen.

Indien u geïnteresseerd bent in het volgen van onze beweegprogramma’s kan dat in overleg en na een verwijzing van uw huisarts of specialist. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden het volgen van beweegprogramma’s volledig. Informeert u bij uw verzekeraar of dit ook voor uw verzekeraar geldt.

De trainingen vinden plaats in het Achmea Health Center aan de Smeenkhof 10 waar wij beschikken over een ruime oefenruimte met uitgebreid en geavanceerd oefenmateriaal

COPD

COPD (chronische bronchitis en longemfyseem)6 Signs of COPD Slide 10

is een aandoening van de longen en luchtwegen. Het hindert u bij het ademhalen.

De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen).Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen 'bronchitis' hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.In Nederland heeft 2% van alle mensen de diagnose COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen (17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD). Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld, alsmaar mensen met COPD bij.

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Ook voor mensen met astma of COPD is het goed om meer te bewegen. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.

 

COPD en bewegen.

Bij mensen die regelmatig lichamelijk actief zijn, kunnen de ademhalingsklachten verminderen. Spiercellen ‘leren’ beter om te gaan met zuurstof. Hierdoor kunt u met minder zuurstof toch meer doen. Door conditieverbetering raakt u minder snel vermoeid en herstelt u meestal sneller na een griep of verkoudheid.

Deventer Diabetes Project

Diabetes Mellitus type 2diabetes-from-camelback-healthcare

Diabetes type 2 lijkt wel volksziekte nr.1 te worden in onze westerse wereld.
Was het vroeger een ziekte die vooral ouderen trof, tegenwoordig komt diabetes II op steeds jongere leeftijd voor.
Als belangrijkste oorzaak is een ongezonde leefstijl aan te wijzen, met een ongezond voedingspatroon, onvoldoende lichaamsbeweging en overgewicht.
Daarbij komt dat de bevolking vergrijst.
Hierdoor krijgt een toenemend aantal mensen diabetes II.

Gezonde leefstijl als uitdaging

In de praktijk blijkt het voor veel mensen erg moeilijk om zelf hun leefstijl te veranderen.
Het valt helemaal niet mee om anders te gaan eten, en om te gaan bewegen.
Vaak bestaat er (onbewuste) weerstand tegen verandering: het idee dat gezonder eten minder lekker zou zijn, en dat bewegen niet leuk is of dat het toch niet helpt.
Ook zien mensen vaak geen mogelijkheden om alles in te passen in een drukbezet tijdsschema

Het doel van het Deventer Diabetes Project (DDP) is om mensen over de drempel te helpen om gezonder te gaan leven en ze te begeleiden bij deze verandering.
Het project is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 die naar zichzelf kijken en zich realiseren dat er wat moet veranderen aan hun leefpatroon en die hierbij wat hulp willen.

Het Deventer diabetes project is opgezet in samenwerking met de huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten in Colmschate en de Vijfhoek

cardiovasculair risicomanagement(CVR)

Het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten wordt aangeduid met de term CVRcardiovasculair risicomanagement.
Driekwart miljoen Nederlanders hebben hart- en vaatziekten.
Na de behandeling van het vaak acute probleem (hartinfarct, beroerte) of van een probleem met een slagader elders in het lichaam, is het van groot belang dat de onderliggende oorzaak wordt aangepakt.
De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door atherosclerose (aderverkalking).
Risicofactoren in het ontstaan en verergeren van atherosclerose zijn roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, diabetes mellitus, overgewicht, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging.
Ook niet beïnvloedbare zaken als leeftijd, geslacht en erfelijke factoren spelen een rol.

Alle patiënten met een verhoogd risico op HVZ krijgen in de eerste plaats adviezen met betrekking tot voeding, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik en indien van toepassing het stoppen met roken.

Het Cardiovasculair risicomanagement is multidisciplinair opgezet, d.w.z. dat de deskundigheid van diverse disciplines elkaar aanvullen.
De kwaliteit van het project wordt hier wezenlijk beter van. In de opzet van het cardiovasculair risicomanagement zijn een fysiotherapeut, de huisarts, de praktijkondersteuner en de dietist betrokken.

Meer artikelen...

fysiothertr;

Gebouwd in eigen beheer | Copyright © 2013 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.