bekkenfysiotherapie

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld.
Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. 
De behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap vormt een onderdeel van bekkenfysiotherapie. 

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals: 
• ongewild verlies van urine en/of ontlasting; 
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten; 
• moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; 
• verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen; 
• pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen; 
• pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;  
• begeleiding bij operaties in de onderbuik; 
• bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling; 
• begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling. 

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling alleen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. 

Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten en zwangerschapsgerelateerde klachten.

Stoornissen in de functie van de bekkenbodem kunnen klachten geven als incontinentie, obstipatie en klachten als gevolg van verzakkingen. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het bewustmaken en verbeteren van de functie van de bekkenbodem in combinatie met uitleg en adviezen over ademhaling, houding en beweging, maar ook drinken, voeding en toiletgedrag. Binnen onze praktijk wordt hiervoor alleen gebruik gemaakt van oefentherapie. 
Rondom de zwangerschap ontstaan vaak bekkenklachten zoals bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, mede onder invloed van hormonale veranderingen. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op adviseren en begeleiden in zowel de A.D.L-activiteiten als in de werksituatie en het oefenen om de belastbaarheid te onderhouden c.q. te vergroten.

fysiotherapie

de eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak met de patiënt proberen wij een zo volledig mogelijk beeld te vormen van zijn of haar klachten.
Dit doen we middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, ook wordt U gevraagd een vragenlijst in te vullen.
Op grond van de verzamelde gegevens stellen we een fysiotherapeutische diagnose.
We onderzoeken welke stoornissen in het bewegingsapparaat aanwezig zijn en welke gevolgen dat heeft voor de patiënt in het dagelijks leven. Hierna stellen we samen met de patiënt een behandelplan op.

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut.
Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert.
Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.
Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten.
Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis.
U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken. 


Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.
Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen.
Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt.
Als het lichaam even niet meewerkt.
Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging.
Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.
Hieronder leest u daar meer over.
Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

 

fysiothertr;

Gebouwd in eigen beheer | Copyright © 2013 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.